Daunatori

Blattella germanica sau Gandacul rosu de bucatarie german

Gandacul rosu de bucatarie este o specie de gandac de bucatarie mic, ce face parte din Filum Artropoda, Clasa Insecta, Ordinul Blattodea, Familia Blattellidae, Genul Blattella, Specia germanica. 

Spatiile de locuit sunt un teren propice ideal pentru gandacii de bucatarie. Cu o multime de alimente, caldura, apa si locuri de cuibarit, acestia pot ramane activi pe tot parcursul anului. De obicei, isi fac cuiburi in locurile cu umiditate mai mare, in locuri izolate unde sa nu fie deranjati de nimeni si cu un grad scazut de luminozitate.

De-a lungul vietii o femela matura poate produce intre 4 si 8 capsule cu oua, de culoare maro deschis. 

Aceste capsule au aproximativ jumatate de cm in lungime, si contin intre 30-40 de oua. Nimfele ies din oua in 28-30 de zile si traiesc in aceleasi locuri in care sunt si adultii. Pana ajung la maturitate naparlesc de 6-7 ori. Se nasc cate 3-4 generatii anual, fiecare traind in medie intre 100 si 200 de zile. 

Gandacul rosu de bucatarie mananca orice fel de hrana, inclusiv lemn, sapun si orice obiect din gospodarie care are o oarecare valoare nutritiva.

Aceste insecte sunt nocturne, ceea ce inseamna ca in timpul zilei se ascund in colturile intunecate. Atunci cand gandacii de bucatarie apar in timpul zilei, inseamna ca sunt in numar foarte mare. Aceste insecte prefera sa stea in acelasi loc retras si intunecos in numar mare, insa cand sunt prea multi si nu mai incap, se muta in alt loc.

Gandacii culeg tot felul de microbi din gunoi, din obiecte murdare sau mancaruri descompuse. Sunt purtatori de boli pe care le transmit prin fecalele lasate pe mancaruri sau pe obiectele din casa. Printre aceste boli, amintim: antrax, tuberculoza, salmonella, dizenterie, gastroenterocolita.

In momentul in care naparlesc, pielea lor poate fi purtata prin aer, si poate cauza reactii astmatice adultilor, dar mai ales copiilor.

Pentru a scapa de acestia trebuie facuta dezinsectia cu solutii profesionale in doua etape la o perioada nu mai mare de 15 zile, pentru a nu lasa nimfa sa devina adult. Se efectueaza un tratament chimic in doua etape: prima etapa are un efect soc, in urma careia vor muri toate insectele existente, iar cel de-al doilea tratament efectuat la 15 zile de la data primului, va distruge si puii iesiti din oua.

Blatta orientalis sau Gandacul negru de bucatarie

Gandacul negru de bucatarie (Blatta orientalis) sau libarca neagra, svabul este o insecta din ordinul blatodeelor, care locuieste pe langa asezarile omenesti, hranindu-se cu diferite alimente de origine vegetala, in special cu resturi alimentare, daunand in primul rand prin murdarirea produselor agroalimentare cu excremente si exuvii, apoi prin transmiterea de agenti patogeni ai diferitelor boli. Prefera locurile intunecoase, umede si este activ numai noaptea. 

Gandacul negru de bucatarie prefera un mediu cald si umed, cu temperaturi de 20-29° C si umiditate relativa a aerului de cel puțin 60%. In cladiri, apar de obicei la parter sau sub el. 

De obicei sunt gasiti in subsoluri si pivnite in conducte, in crapaturile peretilor sau fisurile mobilelor din bucatarie si camari, spatii goale de sub podele sau dusumele, toalete, in spatele cazilor, chiuvetelor, caloriferelor, cuptoarelor si tevilor de apa calda. 

Capusa

Capusele dau boala Lyme. In sezonul cald in tara noastra exista numeroase cazuri de infectii cu bacteria Borrellia burgdorferi. Afectiunea, numita boala Lyme, se manifesta prin inrosirea neobisnuita a zonei intepaturii (se extinde de la locul leziunii in imprejurimi, pe o arie de 30 de centimetri) febra, stari de oboseala, frisoane si prin durere de cap. In cazul in care nu sunt administrate antibioticele in mod corespunzator, se poate ajunge la borrelioza cronica, cu afectarea articulatiilor, ochilor, inimii si sistemului nervos. In luna iunie, dar si in luna septembrie, se intalnesc frecvent la noi in tara si cazuri de febra butonoasa, data de bacteria Rickettsia conorii, care este transmisa tot de capuse. 

Aceasta are insa un simptom specific: aparitia unei pete negre, nedureroasa, la locul muscaturii, care se aseamana cu un furuncul. Este insotita de manifestari precum dureri difuze de articulatii si de muschi si de stare febrile.

Furnica

Furnicile sunt insecte din familia Formicidae care constituie, impreuna cu viespile si albinele inrudite, ordinul Hymenoptera.
Furnicile formeaza colonii ale caror dimensiuni variaza de la cateva zeci de indivizi pradatori ce traiesc in mici cavitati naturale pana la colonii extrem de bine organizate ce ocupa teritorii mari si sunt formate din milioane de indivizi. Furnicile traiesc in majoritatea ecosistemelor si pot forma 15–25% din biomasa animalelor terestre. Furnicile sunt capabile sa se adapteze in orice habitat, sa se conecteze la resurse si de a se apara. Furnicile pot sa deterioreze recoltele sau sa invadeze cladiri. 

Unele specii, cum ar fi Solenopsis invicta, sunt considerate specii invazive acomodandu-se usor in zone unde au fost introduse accidental.

Molia

Molia de haine ( Tineola biselliella )

Lungimea corpului este de 6-9 mm; anvergura aripilor este de circa 12 -16 mm; aripile anterioare sunt de culoare maro — auriu si aripile posterioare au culoarea gri — galbena, iar restul corpului la moliile adulte este de culoare maro — aurie; larvele (omizile), la scurt timp inainte de transformarea in pupa, ajung la o lungime maxima a corpului de 10 mm si sunt colorate alb pana la galben.

O femela depune aproximativ 100 -250 de oua pe materiale. 

Evolutia embrionara dureaza aproximativ doua saptamani si daca exista suficiente resurse de hrana, evolutia larvei pana la transformarea in pupa dureaza aproximativ doua luni. Pentru transformarea in pupa, omida isi construieste un tub lung de panza, deschis la ambele capete. Dupa metamorfoza eclozeaza fluturii adulti. Speranta de viata a insectelor adulte este intre 12 si 18 zile. In medie apar doua generatii de molii pe an, insa in veri foarte calduroase pot aparea pana la 4 generatii. Omizile au mandibulele bine dezvoltate pentru masticat si rupt, cu care rod diferite textile, ce le servesc drept hrana.

Musca

Mustele aduc microbii pe picioare. Chiar daca nu inteapa, si mustele sunt periculoase pentru sanatatea oamenilor, deoarece orice  obiect sau aliment pe care se aseaza poate fi contaminat cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau cu alti microbi care dau toxiinfectii alimentare, unele dintre ele severe. Ca sa ne ferim de intepaturi, suntem tentati sa folosim sprayuri repelente. Acestea conţin DEET (N, N-dietil-meta-toluamida) care, in cantitati mari,  s-a dovedit riscant pentru sanatate. In cazul copiilor, aceste solutii ar trebui evitate. 

Studii recente au aratat chiar ca ar trebui sa nu folosim repelentele in combinatie cu cremele de protectie solara, deoarece acestea din urma contin substante care sporesc absorbtia in corp a DEET-ului.

Plosnita

Plosnita de pat (Cimex lectularius) este o insecta hematofaga parazita a omului si a pasarilor (gaina si porumbelul), cu aripi atrofiate, din subordinul heteropterelor, de culoare bruna-rosiatica, cu corpul oval, turtit dorso-ventral si miros urat caracteristic, care traieste si isi depune ouale prin crapaturile peretilor sau a mobilelor si iese noaptea pentru a se hrani cu sangele omului sau a pasărilor, iar în timpul zilei ramane ascunsa.

Plosnita de pat nu este cunoscuta ca fiind vectorul vreunei boi, dar intepatura ei se poate infecta.

O femela depune zilnic intre 1 si 12 oua.

Pe parcursul vietii, femela depune 200-300 de oua. Acestea sunt prinse si lipite in locul de clocire (crapaturi, pe haine sau draperii sau in spatele tablourilor) printr-o secretie solubila in apa. La o temperatura de 25° C evolutia de la stadiul de ou la cel de insecta adulta dureaza circa 4-6 saptamani, iar larvele eclozeaza in doua saptamani. Plosnitele de pat trec prin cinci stadii. După fiecare naparlire larvele trebuie să se hraneasca cu sange. In acest sens ele prefera sangele de om, dar se hranesc si cu sange de mamifere mici si pasari. Dupa fiecare etapa de hranire cu sange, insectele pot rezista perioade lungi fara hrana. Plosnitele sunt insecte nocturne, pe timp de zi ascunzandu-se in gauri si crapaturi.

Combaterea se face cu insecticide speciale. Eclozarea are loc la 3-6 zile de la depunerea oualelor, motiv pentru care trebuie efectuate minim 3 repetari, iar in functie de gradul de infestare se pot face mai multe repetari pana la eliminarea totala a plosnitelor. 

Puricele

Puricele poate fi purtatorul unor boli foarte serioase, precum tifosul, care se insoteste de febra ridicata si de eruptie cutanata sau poate da o alta afectiune, pesta. Aceasta se manifesta prin febra mare, afectare a tegumentelor si prin pneumonie. Pentru a scapa de acestia trebuie facuta dezinsectia cu solutii profesionale in doua etape la o perioada nu mai mare de 3 zile.

Tantarul

De departe cele mai periculoase insecte din Romania sunt tantarii, deoarece au un areal de raspandire foarte vast si sunt intalniti aproape peste tot pe teritoriul tarii (mai ales acolo unde exista balti, lacuri etc.). Bolile pe care le transmit sunt: filarioza limfatica, o boala extrem de periculoasa, cu simptomatologie de genul elefantiazisului, febra ridicata si cu hemoragii, malaria, care se acompaniaza cu febra ridicata, frisoane, varsaturi explozive, cefalee si cu dureri articulare, febra West-Nile si encefalita virala, acompaniata de confuzie si de halucinatii. 

De la tantari poti lua paraziti si virusuri. Saliva tantarului, cea pe care ne-o injecteaza atunci cand ne inteapa, poate conţine parazitul Plasmodium, care da malarie si virusul febrei galbene. De asemenea, tantarul ne poate transmite virusul West Nile. Simptomele sunt: febra, dureri de cap, senzatie de greata si in unele situatii se observa si inflamarea ganglionilor limfatici. Oricare dintre aceste simptome ar trebui sa ne trimita la medic, mai ales daca apar dupa o intepatura de tantar.